Σημαντικότερο όλων για μένα είναι οι γυναίκες να μάθουν ν’ αγαπούν τον εαυτό τους και να τον φροντίζουν
Συνέντευξη στην Έλντα Γεωργοπούλου
Πολιτικός Μηχ/κός και interior designer, με έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες αλλά και με έντονη κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα. Είναι ενεργό μέλος της αδελφότητος των ΑΘΗΝΑΪΔΩΝ Daughters of Penelope, των LION, της ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗΣ Οργάνωσης Γυναικών, του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ», του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Γυναικών Γλ. Νερών, Ιδρύτρια και μέλος Πολιτιστικών Συλλόγων και Επιστημονικών Συνδέσμων, Υπεύθυνη Γυναικών Ανατολικής Αττικής, Εκλεγμένη Τοπική Σύμβουλος Δήμου Παιανίας.
Πως ξεκίνησες;
Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μία οικογένεια με κουλτούρα και αισθητική, με μία μαμά κοκέτα, με μία γιαγιά από την Σμύρνη οι οποίες θεωρούσαν το στυλ ουσιαστικότερο της ομορφιάς. Από μικρή ηλικία αγαπούσα το ωραίο ντύσιμο και έμαθα ν’ αγαπώ οτιδήποτε καλαίσθητο και αυθεντικό και να απορρίπτω οτιδήποτε “δήθεν”. Ακόμη και οι σπουδές μου είχαν άμεση σχέση με την αισθητική. Οπότε με αυτές τις εικόνες πριν από τρία τέσσερα χρόνια βλέποντας την έκπτωση στο ντύσιμο, στη συμπεριφορά και γενικά την πολιτισμική υποκουλτούρα και έχοντας περισσότερο χρόνο άρχισα να πειραματίζομαι με τα καπέλα. Ήδη είχα αρκετά καπέλα εποχής από την οικογένεια ή από αγορές σε ταξίδια, έτσι άρχισα να τα στολίζω, να τους αλλάζω σχήμα, φόρμα, ύφος για προσωπική χρήση κατά βάση ή να τα χαρίζω σε φίλες.
Μετά ήρθε και η ιδέα να φτιάξω καπέλα για μία φίλη, μεγάλη σχεδιάστρια – επιχειρηματία στο χώρο των νυφικών και αμπιγιέ ρούχων, που θα τα χρησιμοποιούσε σε κάποια επίδειξη. Έτσι άρχισε ένα μαγικό μεγάλο ταξίδι…
Εξάλλου πάντα πίστευα πως τα καπέλα μαζί με τα γάντια αποτελούσαν βασικό αξεσουάρ στο ντύσιμο των γυναικών.
Οι Ελληνίδες φοράνε καπέλα;
Παρότι τους αρέσει να φορούν καπέλο, πιστεύω ότι δεν τολμούν, ίσως νομίζουν ότι δεν τους πηγαίνει ή ότι δεν ταιριάζει με την εποχή ή ότι μπορεί να γίνουν “στόχος” ή “δακτυλοδεικτούμενο είδος”. Λάθος βέβαια, γιατί η κάθε μία είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη και θα έπρεπε να τολμά να κάνει αυτό που αγαπά η καρδιά της αδιαφορώντας για τη γνώμη των άλλων, εφόσον δεν προσβάλλει και σέβεται τον εαυτό της. Εξάλλου, υπάρχουν τόσα πολλά είδη και σχέδια καπέλων που μπορούν να ταιριάξουν σε κάθε τύπο γυναίκας, που με το δικό της στυλ αναδεικνύουν την προσωπικότητά της.
Συνήθως, η Ελληνίδα φοράει καπέλο μόνο στην παραλία το καλοκαίρι και στο πολύ κρύο το χειμώνα. Τη χρήση του καπέλου μέσα στην πόλη την αποφεύγει όπως και πολύ σπάνια το χρησιμοποιεί σε ειδικές κοινωνικές εκδηλώσεις – γάμου, βάπτισης κ.λπ.
Ετοιμάζεις καπέλα για την Λυρική Σκηνή ή την Όπερα;
Να πω την αλήθεια το ταξίδι αυτό ξεκίνησε από την αγάπη μου για το ωραίο και μία θεατρική άποψη που έχω για τη ζωή γενικότερα. Μου αρέσει η “θεατράλε” διακόσμηση, το όνειρο, η φαντασία, με μία ενδόμυχη ρομαντική διάθεση επιστροφής σε παλαιότερες εποχές. Μπορεί οι εικόνες από τη μουσική, κινηματογραφική και θεατρική μου παιδεία να μου έδωσαν υποσυνείδητα την ώθηση τα καπέλα μου να ταιριάζουν στην όπερα και σε θεατρικές παραστάσεις με θέμα παλαιότερες εποχές, με το μυστήριο που αποπνέουν… Τα φτερά, το μετάξι, τα λουλούδια, τα πουλιά, η ψάθα, το βελούδο, η δαντέλα, τα υλικά που χρησιμοποιώ ευχαριστούν κάθε αίσθησή μου, με ταξιδεύουν, με κάνουν να ονειρεύομαι… Και ναι νιώθοντας έτσι με αυτή τη θεατρικότητα, φτιάχνω καπέλα που ταιριάζουν περισσότερο στην όπερα και τη Λυρική Σκηνή. Σημαντικότερο όλων για μένα είναι οι γυναίκες να μάθουν ν’ αγαπούν τον εαυτό τους και να τον φροντίζουν. Η παιδεία, ο πολιτισμός, οι αξίες, η λατρεία για οτιδήποτε όμορφο και αυθεντικό, η αγάπη για το συνάνθρωπο πρέπει να γίνουν στάση ζωής και με αυτά τα εφόδια να προχωρούν στις δυσκολίες της ζωής, με ή χωρίς καπέλο!!!
Σας ευχαριστούμε!